De Alphense cliëntenadviesraad en de inwonersadviesraad gaan op in één nieuwe adviesraad voor het ’sociaal domein’.
De nieuwe Adviesraad Sociaal Domein geeft gevraagde en ongevraagde adviezen over zorg en welzijn aan burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn. Alle zaken die te maken hebben met de Wet Maatschappelijke ondersteuning, de Participatiewet en de Jeugdwet, kunnen aan de orde komen. De raad krijgt elf leden en gaat op 1 januari 2020 aan de slag.
De nieuwe raad gaat meer thematisch en gebiedsgericht werken dan de huidige adviesraden. Inwoners van wijken of dorpen kunnen hierdoor makkelijker inspreken over het palet aan zorg in hun buurt.
De adviesraad nieuwe stijl is bedacht door Pieter Hilhorst, oud-wethouder in Amsterdam en eerder actief als informateur in Alphen aan den Rijn. Hij consulteerde daarvoor de huidige raden en diverse gemeenteraadsleden.
Om de nieuwe adviesraad mogelijk te maken heeft de gemeente een Verordening Adviesraad Sociaal Domein opgesteld, die negen weken ter inzage ligt voor inspraak. Ook de huidige adviesraden mogen de komende weken hun reacties geven op het voorstel.
De voorzitter van de nieuwe raad wordt door het college van B en W voorgedragen. De overige leden kunnen op drie verschillende manieren toetreden: via een sollicitatie, op voordracht van een cliënten of vrijwilligersorganisatie.
De Adviesraad Sociaal Domein heeft een onafhankelijke status. Inwoners die actief zijn in een lokale uitvoeringsorganisatie kunnen geen lid worden, ter voorkoming van belangenverstrengeling. Leden van de adviesraad worden voor een periode van vier jaar benoemd.
Eigen onderzoek is één keer per jaar mogelijk voor de nieuwe adviesraad, zij het op zeer beperkte schaal. ’Bijvoorbeeld door een aantal cliënten te interviewen’, schrijven B en W aan de gemeenteraad. ’Het gaat om een beeld te vormen dat niet enkel uit eigen ervaring of door eigen kennissenkring wordt gevoed’. Uitwisseling van kennis met dorpsraden behoort tot de mogelijkheden.