AD Groene Hart 21 februari 2019
Alphen heeft NS in een boze brief verzocht met spoed het besluit terug te draaien om in de spits andere, rolstoelonvriendelijke sprinters in te zetten tussen Alphen en Leiden. Zuid-Holland en Leiden steunen de gemeente.
NS zet sinds 4 februari tijdens de spitsuren een ander soort sprinter in op het traject Leiden-Alphen. Het gaat om zogeheten stadsgewestelijk materieel (SGM), ook wel de ‘oude’ sprinter genoemd. De maatregel, die zeker tot december duurt, roept weerstand op, omdat reizigers met een rolstoel of scootmobiel niet zelfstandig deze trein in kunnen. Zij kunnen - het tussenstation Leiden Lammenschans daargelaten - een beroep doen op de assistentieverlening, maar moeten dit van tevoren aangeven bij NS.
Achteruitgang
Alphen laat in een brief aan NS weten dat het ‘met klem verzoekt om deze maatregel met spoed terug te draaien’. ,,We begrijpen dat er gewerkt wordt aan verbeteringen, maar nu is er sprake van een achteruitgang van de toegankelijkheid. Zo wordt een kwetsbare groep inwoners binnen onze gemeente gedupeerd”, schrijft het college van burgemeester en wethouders.
Alphen krijgt bijval van Leiden. ,,We zullen NS in een brief vragen om zowel de sprinters als de perrons voor iedereen toegankelijk te maken”, zegt een woordvoerster.
De provincie Zuid-Holland zegt dat de wijziging voor deze groep mensen gevolgen kan hebben voor de aansluiting met de R-netdienst Alphen-Gouda. ,,Draai dit besluit terug óf zorg tijdens de rit en op alle stations voor hulp en bijstand.”
Wijziging
Dat laatste vindt Alphen ook. De twee steden weten zich buiten de provincie gesteund door regionaal samenwerkingsverband Holland Rijnland (14 gemeenten). NS laat weten dat de maatregel voortvloeit uit een kleine wijzigiging in de dienstregeling. ,,Wat je ergens weghaalt, moet je ergens anders weer inzetten. We wegen altijd af waar het effect het geringst is. Op dit traject gaat het om maximaal één persoon per dag. En het gaat om spitstreinen”, zegt woordvoerster Inge Rijgersberg.
Een omgekeerde redenering, vindt de Alphense Marjanne Orbons-Meijerink, jaren boegbeeld van het inmiddels opgeheven Alphense gehandicaptenplatform. ,,Als je als reiziger weet dat je er niet zelfstandig in kan, dan maak je er geen gebruik van. Dat ding wat naar Gouda gaat is veel beter, daar rij je zo in en uit. Nu gaan we achteruit in plaats van vooruit.”