Alphen aan den Rijn is veel te laat met maatregelen om de positie van gehandicapten te verbeteren. Dat vindt de lokale Cliëntenadviesraad.
De Cliëntenadviesraad schrijft dat in een brief aan het college van burgemeester en wethouders, dat vorige maand een zogenoemde Inclusie Agenda aankondigde. B en W willen voor 1 januari 2020 met plannen komen om de positie van zo’n 10.000 lichamelijke en geestelijke gehandicapten te verbeteren. Gemeenten zijn hier sinds 2016 toe verplicht. In dat jaar werd een verdrag van de Verenigde Naties van kracht, waarin dit is vastgelegd.
De Cliëntenadviesraad heeft vorig jaar tot twee keer toe gevraagd om het opstellen van plannen, maar zonder succes. ’U laat ons nú weten dat het streven gericht is om op 1 januari 2020 van start te gaan met de Alphense Inclusie Agenda. maar dat is dan wél 3,5 jaar ná de inwerkingtreding van het VN-verdrag…’, schrijft Kees Slingerland, voorzitter van de raad.
De gemeentelijke startnotitie die vorige maand is gepresenteerd, is volgens de raad ’érg vaag en weinig concreet’. ’Wij hopen dat u kennis neemt van ons advies en onze dringende suggesties ter verbetering overneemt’, aldus Slingerland.
Wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) is verantwoordelijk voor het opstellen van plannen voor inwoners met een beperking. Die plannen moeten er voor zorgen dat deze groepen dezelfde mogelijkheden hebben in hun woonplaats, als andere inwoners.
Verbeterde toegankelijkheid van gebouwen en openbare ruimtes staat hoog op het verlanglijstje van Schotanus.
Al is er volgens de gemeente de afgelopen jaren al veel gedaan voor gehandicapten. ’De stad is al zo toegankelijk mogelijk gemaakt op fysiek en sociaal vlak’, staat op de gemeentelijke website. ’Zodat iedereen volwaardig mee kan doen. Het VN-verdrag is alleen maar een stimulans om de inspanningen ook de komende jaren door te zetten’.